Jansson, Sven August
1861-1934

Född 13 dec 1861 i Nordåsa, Tived (T).
Död 14 jan 1934 i Nordåsa, Tived (T)

Sven August Jansson. Född 13 dec i Nordåsa, Tived (T). f Jonas (Jan) Petter Johansson. Ansedel Född 26 jan 1825 i Skallebolet, Tived (T). Död 1904. Arrendator på Nordåsa, bonde i Svanhult åtminstone från 1848 till 1856.
Torpare åtminstone från 1856 till 1864 i Nordåsa, Tived (T).
Torpare från 1864 till 1876 i Nordåsa, Tived (T).
Torpare från 1876 till 1885 i Nordåsa, Tived (T).
Torpare från 1886 till 1895 i Nordåsa, Tived (T).
Torpare 1900 i Nordåsa, Tived (T).
ff Johannes Persson. Ansedel Född 24 sep 1797 i Skallebolet, Tived (T). Död 25 okt 1852 i Skallebolet, Tived (T). Brukare i Skallebol från ca 1820. Dräng och hemmansbrukare i Skallebol 1822.
Hemmansbrukare vid sin död i Skallebolet.
fff Petter Töresson. Ansedel Född 12 okt 1758 i Skallebolet, Tived (T). Död 11 feb 1824. Brukare i Skallebol.
ffm Maria (Maja) Nilsdotter. Ansedel Född 7 apr 1761 i Igelstad, Undenäs (R). Död 12 jan 1823 i Skallebolet, Tived (T).
fm Britta Jansdotter. Ansedel Född 15 jan 1797 i Svenstorp, Tived (T). Död 2 okt 1852 i Skallebolet, Tived (T). fmf Jean (Jan) Davidsson. Ansedel Född 7 feb 1764 i Svenstorp, Tived (T). Död 20 aug 1820 i Svenstorp, Tived (T).
fmm Annika Svensdotter. Ansedel Född 10 dec 1771 i Samfalla, Tived (T). Död 20 aug 1820 i Svenstorp, Tived (T).
m Maria (Maja) Lisa Nilsdotter. Ansedel Född 28 maj 1826 i Kvarnsjöbacken, Tived (T). Död 21 maj 1908 i Nordåsa, Tived (T). mf Nils Svensson. Ansedel Född 26 okt 1803 i Tivedstorp, Tived (T). Död 1839. 1825 dräng och hembrukare i Skallebolet.
mff Sven Persson. Ansedel Född 1753 i Ämtatorp, Tived (T). Död 1810 i Henrikstorp, Undenäs socken. Hemmansägare i Tivedstorp, Tived (T).
mfm Maria Eriksdotter. Ansedel Född 23 feb 1762 i Tivedstorp, Tived (T). Död 1810 i Henrikstorp, Undenäs socken.
mm Stina Backman Jansdotter. Ansedel Född 18 jul 1801 i Kvarnsjöbacken, soldatbostället Backmans, Skallebolet, Tived (T). Död 1839. mmf Jan (Johan) (Johansson) Backman(-Sandberg). Ansedel Född 1 sep 1765 i Björkenäs, Undenäs (R). Död 7 sep 1839 i Kvarnsjöbacken, Tived (T). Soldat, enl hl 1818-35 dock f d soldat.
Inhyses man och avskedad soldat enl bouppteckningen.
mmm Lisa Bengtsdotter. Ansedel Född 9 feb 1763 i Skallebolet, Tived (T). Död 26 mar 1846 i Kvarnsjöbacken, Tived (T).

Levnadsbeskrivning
Levde från 1864 till 1876 i Nordåsa, Tived (T).
Levde från 1876 till 1885 i Nordåsa, Tived (T).
Levde från 1886 till 1895 i Nordåsa, Tived (T).
Levde 1900 i Nordåsa, Tived (T).
Frikallad.

Berättelser

August i Nolåsa kallades August i Smen's. Syskonen August och Lovisa bodde kvar i Nordåsa. De var snälla och godsinta. De var goda, uppriktigt tänkande människor med kristen livssyn. August arbetade åt domänverket och brukade torpet. Han gjorde också korgar. August fick vara i köket med sitt korgarbete. Det användes inte som kök mer än bakugnen. Det fanns inte någon kokspis där. August värmde enkäppar bredvid bakugnen för att sedan klyva dem till tjänliga spröt.

Systern Albertina i Solbacken, Svanhult hjälpte dem mycket, för Lovisa var inte så stark, men hon hade så snyggt i stugan. Vatten fick de hämta i ån. Den var ju ej så djup då, så det gick ju lätt att taga då. Vid ån fanns ett litet brygghus. Albertina i Solbacken tvättade där för egna familjen och för Lovisa o August. Det lakades jämt, det fanns såar och andra baljor. De tvättade inte så ofta på den tiden, utan det blev s k stortvätt då.

Mellan Nolåsa och Källefall fanns under Augusts tid fina ängar, som slogs noga. Systern Albertina i Solbacken, Svanhult var ofta med och räfsade hö där. Augusts far hade oxe, i början också August. August körde med oxen ned till Granvik med virke till sågen och masugnen. Resan tog en dag fram och tillbaka. När August inte hade någon oxe bar han in höet från ängarna. Nolåsa var på den tiden en fin gård, större än både Åtorp och Friskelstorp. (Bertil Johansson, muntligt)

August slagtröskade på logen. Det var en bra ladugård då, som senare rivits. August och Lovisa hade tre kor för det mesta, som August skötte själv. De var så feta, han fodra dem väl. Han var så rädd om djur. Senare fick Bertil och Astrid i Solbacken köpa en av korna, som de behöll i många år.

Det var nog inte så varmt i rummet vintertid. August var uppe och eldade på nätterna i den öppna spisen, för ved hade de ju gott om. Det skaffade August hem så länge han orkade med.

Då August blev krasslig och ej kunde gå med sina korgar, så hjälpte Bertil i Solbacken honom. Det var på vintern med väldigt bra väglag. Bertil tog en spark, som de hade. Han hade nog 5 djupa korgar och 5 gödselsåll (grunda korgar) och for ända till Svanvik. En del var tingade och övriga sålde han, men samtidigt tingade de flera. Bertil måste därför göra en resa till. Bertil tjänade 20 kronor för båda resorna. Det var mycket pengar, tyckte han. August var också nöjd, han fick 25 kronor.

När sedan August blev ensam, så flyttade han in med sina korgar så köket blev inte använt. Sista åren av sin levnad var han inte så frisk. Bertil i Solbacken fick då hugga enekäppar. Han hade fått löfte hos Nilsson i Åstorp, Svanhult att hugga där, så Bertil var där flera gånger. En del av Bertils käppar kanske inte blev godkända, men morbror August sa aldrig något. Bertil satt många gånger och såg hur fenomenalt August kunde klyva en käpp till många spröt. Sedan hade han en bänk, där han kunde sätta fast spröten och släta till dem med en bandkniv.

August i Nordåsa kom på söndagar till Solbacken i Svanhult för att lyssna på radion där. Han kom tidigt för att höra på högmässan. Bertil hade gjort i ordning en högtalare, tidigare fanns bara kristallmottagare med lurar. August sa då: "Det blir å göra sej i ordning å lyssna".

Så kom dagen när olyckan skedde. August skulle gå upp och se till värmen i spisen. Han fick nån yrsel och ramlade på något sätt in i spisen och brände sig illa, men försökte ta sig till sängen. Grannkvinnan Beda i Åtorp bruka titta till honom ibland. Han hade varit lite krasslig före detta. Så hon kom med bud till Bertil i Solbacken. De kontaktade Gottfrid Tivell i Undevi, som hade bil. De hämtade August och körde honom till Karlsborgs Garnisonssjukhus i Karlsborg. Det första de ville var att bada honom, vilket vi satte oss emot. Sedan dog han dagen därpå på sjukhuset:i Karlsborg (R). Einar Rolander i Svanhult hade lastbil och följde med och hämtade kistan, som ställdes in i vedboden i Solbacken, Svanhult, där den stod till begravningen. Sedan följde utredning av boet. Bertil kallade strax efter dödsfallet på Beda i Åtorp. De gick igenom Augusts tillhörigheter tillsammans. Beda intygade att inget kom undan inför en eventuell aktion, arvsskifte och bouppteckning. Gottfrid Tivell skötte om alltsammans. Aktionen och arvsskiftet efter August gick inte till så mycket.

 


Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister

Gjord av Rune Johansson

Framställd av DISGEN version 8.1e 2010-03-28