Johansson, Erik Rune
1943-

Född 30 sep 1943 i Svanhult, Undenäs (R).
Döpt 27 dec 1943 i Svanhult, Undenäs (R).

Erik Rune Johansson. Född 30 sep 1943 i Svanhult, Undenäs (R). Naturvårdsdirektör.
f Bertil Erik (Målar-Bertil) Johansson. Ansedel Född 25 maj 1907 i Lilla Lakenäs, Ransberg (R). Död ca kl 14.30 den 9 aug 1995 i Mariestad (R). Målare.
ff Erik Gustav Johansson. Ansedel Född 27 aug 1866 i Holmgillret, Undenäs (R). Död 3 feb 1931 i Havsmon, Undenäs (R). Målare, bl a 1870-1906.
fff Jan Petter Pettersson. Ansedel Född 4 maj 1832 i Spåndalen, Undenäs (R). Död 16 feb 1910 i Råtorp, Hammar (T). Dräng i Bocksjö.
Dräng i Spåndalen hos sin bror från år 1876 till åtminstone1888.
i socknen enl hl 1888-1901.
Arbetare 1890 i Bocksjö, Undenäs (R).
Arbetare 1897 i Råtorp, Hammar (T).
ffm Johanna Jansdotter. Ansedel Född 5 apr 1829 i Masåna, Undenäs (R). Död 6 jun 1903. Piga i Masåna åt sin bror Anders som blivit änkling..
fm Albertina Charlotta Jansson. Ansedel Född 23 jun 1872 i Nordåsa, Tived (T). Död 19 jul 1923 i Solbacken, Svanhult, Undenäs (R). fmf Jonas (Jan) Petter Johansson. Ansedel Född 26 jan 1825 i Skallebolet, Tived (T). Död 1904. Arrendator på Nordåsa, bonde i Svanhult åtminstone från 1848 till 1856.
Torpare åtminstone från 1856 till 1864 i Nordåsa, Tived (T).
Torpare från 1864 till 1876 i Nordåsa, Tived (T).
Torpare från 1876 till 1885 i Nordåsa, Tived (T).
Torpare från 1886 till 1895 i Nordåsa, Tived (T).
Torpare 1900 i Nordåsa, Tived (T).
fmm Maria (Maja) Lisa Nilsdotter. Ansedel Född 28 maj 1826 i Kvarnsjöbacken, Tived (T). Död 21 maj 1908 i Nordåsa, Tived (T).
m Astrid Linnéa Johansson. Ansedel Född 12 jun 1909 i Bolltorp, Undenäs (R). Död 12 okt 1989 i Mariestad (R). Hushållerska från 1937 till 1938 i Solbacken, Svanhult, Undenäs (R).
mf Johan Albert Johansson. Ansedel Född 29 aug 1864 i Källefallet, Undenäs (R). Död 5 jan 1940 i Bolltorp, Undenäs (R). Torpare på Bolltorp.
mff Johannes Johansson. Ansedel Född 29 okt 1831 i Dalen-Hulan, Åna rote, Undenäs (R). Död 13 okt 1908. Torpare.
mfm Magdalena Pettersdotter. Ansedel Född 10 jan 1842 i Källefallet, Lindberga, Undenäs (R). Död 12 dec 1931 i Unnebo ålderdomshem, Undenäs (R).
mm Hilma Sofia Karlsson, gift Johansson. Ansedel Född 3 dec 1872 i Ulfsbäcken, Åmmeberg, Hammar (T). Död 28 maj 1933 i Bolltorp, Undenäs (R). mmf Karl Johan Johansson. Ansedel Född 12 maj 1844 i Hamburg, Undenäs (R). Död 26 jan 1921 i Hultet, Undenäs (R). 1/2-brukare i Hässelås.
Hemmansägare 1900 i Hultet, Undenäs (R).
mmm Christina Sophia Olausdotter. Ansedel Född 1 jul 1848 i Södra Svaldre, Lerbäck (T). Död 27 jun 1875 i Hässleås, Godegård (E). Piga i Norra Roten.

Levnadsbeskrivning
Naturvårdsdirektör.
Inflyttad 1965 till Göteborg.
Inflyttad till Kortedala (O).
Inflyttad 1970 till Mariestad (R).
Inflyttad till Leksberg (R).
Inflyttad 1971 till Mariestad (R).

Berättelser

Jag  föddes på Karlsborgs lasarett på Vanäs udde. Föräldrarna bodde då i Solbacken, Svanhult, där Rune växte upp och bodde som barn till och med folkskolan. Han gick i olika skolor i socknen olika läsår. Småskolan, klass 1 och 2, gick han i Valtrets Småskola i Undenäs, lärare var Margit Hultin. Klass 3 i Havsmon, lärare Ingalill Svärd. Klass 4 i Christine skola i Sätra och klass 5 i Lindhults skola. Klass 6 i Valtrets skola, lärare var B Gösta Carshult. Klass 7 i Valtrets Storskola, lärare John Harling. Mellan skolorna gick skolbussar med byte vid Valtret i Undenäs. Första läsåret fick vi ha matsäck med oss till skolan, sedan blev det matbespisning. En stor del av min fritid ägnade jag mig åt vandringar och naturstudier i skog och mark. Jag gick också en hermodskurs i tyska tillsammans med Birgitta Rolander, något som jag sedan hade stor nytta av i de fortsatta studierna.

Efter folkskolan och läsning i Undenäs var det dags att flytta hemifrån till Karlsborg, där jag bodde fyra år tillsammans med Roger Hammarström från Skeppshult. Vi gick där på Samrealskolan. På helgerna tog vi cykel, senare moped, hem till föräldrarna. Där tvättades och lagades mat för kommande vecka. I Karlsborg bodde vi första året i ett inrett rum i ett uthus på en tomt i Rödesund. Rummet värmdes med en sågspånskamin och efter kalla nätter blev rummet väldigt utkylt. Utedass fanns på gården. Sedan flyttade vi till ett annat liknande rum i ett uthus på en Grahns tomt närmare skolan. Där fanns kokvrå, vedspis och utedass. Skolmåltider fanns inte, så en mjölkbar nära skolan besöktes varje dag. Frukost och kvällsmat fick vi fixa själva, ganska ofta blev det tårta! Mitt i veckorna kom ofta föräldrarna på besök och då blev det påfyllning med mat, bl a pannkakor.

På somrarna var jag ibland med min far ute och målade. Det blev mest skrapning och slipning samt målning utomhus, men jag fick också vara med och lära mig tapetsering och spänning av papptak.

Efter realexamen flyttade jag till Mariestad, där jag gick på gymnasiet i tre år. Första året på Mariaskolan, sedan på Tunaholmsskolan. Jag gick naturvetenskaplig linje på den biologiska grenen, helt beroende på mitt brinnande naturintresse. Jag vår då också ordförande i skolans biologiska förening några år. Under gymnasietiden bodde jag i ett rum på andra våningen hos min storasyster Gun-Britt med familj i Leksberg. Där fick jag också mat. År 1964 var det så dags för studentexamen. I Mariestad tog jag också körkort och under denna tid fick jag min första bil av mina föräldrar, en begagnad Morris Minor.

Strax efter studentexamen  var det inryckning till det militära på signalregementet S2 i slutvärnet i Karlsborg. Där hamnade jag på samma logement som Roger Hammarström. Utbildningen varade i 11 månader, och vi blev då vicekorpraler och gruppledare. I utbildningen ingick förutom exercis och vapenhantering även telefoni och ledningsdragningar.

Efter "lumpen" bar det av till Göteborg för studier på universitetet där. Först läste jag zoologi i ett år i ett gammalt hus på tredje Bangatan. Sedan blev botanik i ett år i det gamla sockerbruket. Zoolog- och botanikstudierna var trevliga och intressanta med roliga exkursioner och bra vänner. För att få en magisterexamen läste jag sedan kemi ett år, inte lika trevlig inne i osande laborationssalar. Som grädde på moset blev det ett halvår med naturgeografi på Dicksonsgatan, ett fantastiskt roligt ämne, som verkligen vidgade vyerna. Det första året i Göteborg bodde jag i ett litet vindsrum på tredje våningen hos familjen Tyvid (från Finnerödja-trakten) på Torild Wulffsgatan i Änggården intill Botaniska trädgården. Det andra året flyttade jag från det lilla rummet till ett lite större, men kallare vindsrum på andra gaveln i samma hus. Under studietiden gjorde jag tillsammans med flera studiekamrater många privata resor till fågellokaler runt Göteborg. Vi gjorde också naturinventeringar åt kommuner i Göteborgstrakten. Under studierna lärde jag känna min blivande hustru och vi skaffade en tvårumslägenhet på Midvintergatan i Kortedala, där vi sedan bodde tillsammans.

Efter studietiden i Göteborg fick jag genom Per Wramner uppdrag att göra naturinventeringar i Tiveden. Jag hade träffat Per på Naturgeografiska institutionen i Göteborg och nu var han anställd som naturvårdsintendent på länsstyrelsen i Skaraborg. Jag och min hustru flyttade då till Mariestad, där vi först bodde provisoriskt i en lägenhet på Trekanten. Det blev sedan ytterligare naturinventeringar i bl a Skövde kommun och Valleområdet. Sedan blev det vikariat och efterhand fast anställning på länsstyrelsen, först som naturvårdsassistent. Jag och min familj flyttade då till en bättre lägenhet på Södra Vägen. Vi köpte sedan hus på Ljungvägen 4 i Mariestad och flyttade dit 1971.

Arbetsuppgifterna inom naturvården växte och jag avancerade efterhand till länsexpert för naturvården i länet. Under min tid på länsstyrelsen svarade jag för en stor del av naturvårdens uppbyggnad i länet. I uppgifterna ingick bl a skydd och vård av naturreservat mm, tillstånd och samråd för täkter, landskapsvård, bebyggelse m m, naturvårdsinventering och naturvårdsplanering, jakt,  samverkan med kulturmiljövården, jord- och skogsbruket samt den fysiska planeringen. Efterhand blev också olika EU-bidrag en allt större arbetsuppgift. I och med länssammanslagningen blev arbetsförhållandena annorlunda med många resor till Göteborg och Vänersborg. Jag valde då att sluta mitt mångåriga arbete på länsstyrelsen.

Under ett par år därefter var jag anställd som projektledare för en ny utbildning i praktisk landskapsvård på Dacapo Hantverksskola i Mariestad. Efter projekteringen hade jag sedan ansvaret för den första årskursen studenter på utbildningen. Därefter började jag att ta ut min privata pensionsförsäkring och ägnade mig som pensionär alltmer åt mina fritidsintressen, bl a naturen, hemsidor, släkt-, emigrant- och hembygdforskning.

Gifte och barn
Barbro Ann-Margret Andersson, gift Johansson. Ansedel Född 11 mar 1942 i Kärr, Myckleby (O).
Gift 5 jan 1968 i Göteborgs Masthugg (O)
  Astrid Maria Johansson, gift Mossberg. Född 22 dec 1968 i Kortedala (O).
Aupair.
Förskollärare i Vännäs.
Förskollärare 2001 i Solna.
  Anna Sofia Johansson. Född 10 jun 1974 i Mariestad (R).
Död 7 feb 1991 i Mariestad (R).
  Anders Erik Johansson. Född 15 jul 1979 i Mariestad (R).


Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister

Gjord av Rune Johansson

Framställd av DISGEN version 8.1e 2010-03-28