ÅSTORPSLYCKAN (KLÄMMAN UNDER SVANHULT)

Definition: Med Åstorpslyckan avses här fastigheten Svanhult 2:1. Fastigheten består av bostadshuset vid Åstorpslyckan med angränsande åkrar. Lägenhet.

Namn: Det gamla namnet är Klämman, som nu försvunnit helt. Därefter användes namnet Åstorpslyckan. Det används sällan idag. Under 1950-talet kallades platsen ofta också Bettys och senare Georgs, baserat på boende på platsen.

Ursprung: Bildad genom sammanläggning av Svanhult 1:17, Svanhult 1:20 samt del av kronoskogen år 1945. Se vidare fastighetssidan.

Längst i nordost på Åstorpslyckan fanns tidigare många bolekar (Bertil Johansson, Svanhult).

Sven Andersson, tidigare ägare till Ringa och Åstorpslyckan, hade en undantagsstuga högst upp på Klämman under Svanhult. Här bodde han som inhyst fattighjon med sin familj till sin död 1886. Hustrun bodde sedan kvar här ända till sin död 1894. Några barn dog unga, de andra flyttade från Svanhult.

ÄGARLÄNGD FÖR ÅSTORPSLYCKAN
Ägare År Make/maka År
Jonas Karlsson (1:17), skräddare 1875-1881 Maria Larsdotter, g Karlsson 1875-1908?
Frans Johansson (1:20), mjölnare 1894- Selma Maria Olsdotter 1894-
Alfred Andersson (Skräddar-Alfred) 1908-1922 Maria Charlotta (Lotten) Andersson, f Norling 1908-1944
Karl Albert Jansson 1944-1946 Betty Dorotea Jansson, f Staf 1944-1969
Betty Dorotea Jansson, f Staf (änka) 1946-1969    
Alva Elisabet Jansson, g Karlsson (dtr) 1969- Karl Arvid Georg Karlsson  

Enligt köpekontrakt den 16 mars 1875 sålde Carl Ring del av sin skogsteg till skräddaren Jonas Karlsson och hans hustru Maria Karlsson. Delen kallades för Åstorpslyckan och hade en yta på 2304 kvm. Ring fick 50 kr.

Jonas Karlsson hette egentligen Johannes i förnamn. Han var född 1822 i Skagen och flyttade med sin familj från Tiveds socken till Svanhult i november 1874. Han var skräddare. Hans fru kom ursprungligen från Bergs socken. De hade minst fem barn, som alla flyttade ut från trakten. Jonas dog här 1881, hustrun bodde kvar till 1908, då hon flyttade till Motala.

Enligt köpekontrakt 7 september 1894 sålde Carl Ring för 125 kr resten av skogstegen till mjölnaren Frans Johansson och hans hustru Selma Maria Olofsdotter, som då drev Svanhults kvarn. Det var två bitar på 1702 och 1932 kvm. Frans Johansson bodde i början på 1900-talet i Visnum.

Alfred Andersson,allmänt kallad Skräddar-Alfred, flyttade med sin familj in i Åstorpslyckan omkring 1908. Han brukade Åstorpslyckan och också Rönne-Majas. I början arrenderade de övre delen, som ägdes av domänverket. De köpte sedan denna del. Ingen minns att det tröskades i Åstorpslyckan, så de hade nog ingen säd. De hade någon ko och höns. Lotten, som var så renlig, mjölkade, men Alfred skötte kon för övrigt.

Skräddar-Alfred hade skrädderi på andra våningen. Han var djupt religiös, den ende troende i Svanhult. Han var vänlig mot alla och höll söndagsskola, för det mesta i Vägens missionshus. I Åstorpslyckan var det också predikningar på söndagarna. Hustrun Lotten och de tre sönerna var väldigt noggranna. Hustrun och sonen Karl bodde kvar även efter Alfreds död. Lotten flyttade till Skövde.

Därefter flyttade Albert och Betty Jansson och dottern Alva in här. De hade avslutat sitt liv som kronoarrendatorer i Hanefjäll under Granvik. Albert var då 62 år. Betty var ursprungligen från Granvikstrakten. När de flyttade till Svanhult köpte de till en del från Domänverket till den tidigare fastigheten, där gränsen nästan gick i husväggen.

Janssons var inte bara skötsamma och ärliga, de var även gladlynta och gästfria. Tyvärr gick Albert bort helt hastigt 1946 och Betty bodde sedan ensam i stugan under lång tid på 1950-talet. Hon var tjock och väldigt barnkär. Barn besökte henne gärna och tog med posten från postfacket i affären till henne nästan varje dag. Sedan flyttade dottern Alva och hennes make rörmokaren Georg Karlsson in hos Betty, som levde till 1969. Alva och Georg fick fastigheten av Betty och bodde sedan kvar i Åstorpslyckan med sina två barn. Efter pensioneringen flyttade de till Hallsberg.

Fastigheten ägs idag av en familj från Schweiz.


Åstorpslyckan sett från väster. Foto: Rune Johansson, 2005.


Bostadshuset i Åstorpslyckan. Foto: Rune Johansson, 2005.

De flesta släkterna i Åstorpslyckan har varit föremål för släktforskning.

Till bildalbumet och till nedtecknade berättelser.

Åter till Svanhults bebyggelse.